Egyéb kategória bejegyzései

Check the f*cking flex

Today I had to repair a Canon 24-105, the typical aperturse flex replacement. Have done at least 40-50 times till yet. After assembling, adjusting the coaxiality, final assembly I wanted to check the aperturs… Not working. F*ck. Checking the cable … Egy kattintás ide a folytatáshoz….

Kategória: Egyéb | Hozzászólás most!

Canon lens and dentistry

A half year ago I had to fix quickly a 24-70 f2.8 II – has been dropped, and one of the three cast aluminium (zamac?) guides of the zoom barrel has broken. No part available, so, to make possible for … Egy kattintás ide a folytatáshoz….

Kategória: Egyéb | Hozzászólás most!

Canon EOS kamerák hibakódjai–angolul

az eredetit lásd itt: https://cpn.canon-europe.com/content/education/infobank/camera_settings/eos_error_codes_and_messages.do   Ha esetleg az oldal nem lenne elérhető, itt van a másolata. Figyelem: a Canon gépek részletes hibakódjai csak célszoftverrel olvashatók ki, házilag NEM. Ezért ha a lentebb felsoroltak nem oldják meg a problémákat, vidd … Egy kattintás ide a folytatáshoz….

Kategória: Egyéb | Hozzászólás most!

Mikroszkópokról

Ami engem illet, alapvetően csak egyszerű mikroszkóp-felhasználó vagyok (a javításhoz egy 10x/20x-os nagyítású sztereomikroszkópot használok), viszont a napokban vásároltam egy nem fiatal, de kifogástalan állapotú fémvizsgáló mikroszkópot (EPITYP 2, Zeiss gyártmány, a keletnémet ipar remek terméke, olyan, mint ami a … Egy kattintás ide a folytatáshoz….

Kategória: Egyéb | Hozzászólás most!

Porpisztoly – és sűrített levegő

Persze-persze tudom, egy kézipumpával is lehet port fújogatni, de a beöntőpumpát használjuk inkább arra, amire való, a műhelyben azért kellemesebb egy kompresszor – 2-3 bar levegővel nagyon jól és folyamatosan lehet dolgozni, makacs szennyeződés esetén pedig az 5-6 bar TÉNYLEG … Egy kattintás ide a folytatáshoz….

Kategória: csináld magad, Egyéb, por, szerszámok | 2 hozzászólás

Gép vásárlásakor mit nézzünk a szenzoron?

(egy index fórumos kérdésre válaszoltam) Az, amit mi szenzornak nevezünk, egy szendvics-szerkezet. A régebbi gépeknél volt maga a szenzor, meg előtte egy önmagában is több rétegű speciális szűrő. Ezt kétoldalú ragasztóval ragasztják fel pormentes környezetben. Ez azt jelentette, hogy a … Egy kattintás ide a folytatáshoz….

Kategória: Canon váz, cmos, Egyéb | 2 hozzászólás

Elveszett képek – törölt kártya – formázott kártya

Itt a nyár, mindenki terrabájtnyi adatot gyárt a fényképezőgépével – amit minek is mentene biztoságos helyre. Aztán néhány óvatlan mozdulat, formázza a kártyát – volt kép, nincs kép…. Nézzük meg, mit lehet tenni? 1. A gépek az esetek 99%-ban NEM … Egy kattintás ide a folytatáshoz….

Kategória: adat, Egyéb, kártya | Hozzászólás most!

Nem Canon – SSD beépítés

Nnna, már túl vagyok rajta, de hátha más is belefut ugyanebbe. HDD csere SSD-re, 64 bites Windows 7 alatt, úgy, hogy az  eredeti HDD egy caddy-ben a DVD helyére kerül. A HDD-n kismillió program, nem szerettem volna újra nulláról telepíteni. A rendszert … Egy kattintás ide a folytatáshoz….

Kategória: Egyéb | Hozzászólás most!

Egy letűnt kor maradványa: Canon 35-350 L – kicsit hibásan

Nos, ez egy tolózoom. Nem túl szimpatikus megoldás, amúgy meg egy fél liter lökettérfogatú porszivattyú. Err01… Szétszedés után kiderült, hogy blendekábelszakadás. Kábel pedig az egész Tejútrendszerben nem beszerezhető. Marad valami idegen kábel beépítése…. Mindenképpen teljes darabot kell cserélni, mert ott … Egy kattintás ide a folytatáshoz….

Kategória: Egyéb | Címke: , , | Hozzászólás most!

Hátha visszatalálnak hozzám…

Kedves Ügyfeleim, időnként sajnos sikerül egy-két dolgot (pl. memóriakártyákat) a javított gépeken és a gépekben hagynom. Ha valaki esetleg talált a nálam javított vázban egy BP512 akkut (eredeti Canon akku, 30d, 40d, 50d, 5d vázakhoz jó pl), amin a nevem … Egy kattintás ide a folytatáshoz….

Kategória: Egyéb | 4 hozzászólás

Canon tükörreflexes gépre milyen optikát az alapzoom mellé?

Nagyon sok olyan ügyfelem van, akik megvették az első DSLR gépüket, kaptak hozzá egy alapzoomot (18-55 IS vagy éppen 17-85 IS-t), szeretnének feljebb lépni, de azért óvatos lépésekkel. Számukra szerintem a legjobb ár-teljesítmény viszonyú optika egyértelműen a Canon 50mm F1,8 … Egy kattintás ide a folytatáshoz….

Kategória: Egyéb | Hozzászólás most!

Manuális optika Canon EOS vázra

Előbb-utóbb mindeniki ki akarja próbálni ezt a lehetőséget. Csak nyugodtan – ennél izgalmasabb talán már csak camera obscurat készíteni digitális gépből – vagyis lencse helyett egy lyukkal fotózni. Működik az is! Címszavakban leírnám, mi az, amire jó, illetve mibe nem … Egy kattintás ide a folytatáshoz….

Kategória: Egyéb | 6 hozzászólás

GoPro kamera szétszerelés

Még nem szereltem szét, de egy ismerősöm kameráját eláztatták, úgyhogy hamarosan következik. Ezt találtam hozzá (GoPro3 szétszerelés): https://www.ifixit.com/Teardown/GoPro+Hero3+Teardown/12457    

Kategória: Egyéb | Hozzászólás most!

canon 430ex vaku nem villan, avagy néha álljunk a másik oldalon

nekem az összes eszközöm használtan vásárolt, érthető okokból. A múltkor föltettem a 430ex vakut az 5dmk2-re. és nem villant. Rohadj meg, biztosan a beállítások, gondoltam csendben. Hát nem. Akkor az akkuk fáradtak. Nem az akkuk. Na itt kezdtem idegesebb lenni, … Egy kattintás ide a folytatáshoz….

Kategória: Egyéb | 2 hozzászólás

Segítséget kérek 7″ Tablet ügyben

Hátha valaki tud ebben segíteni nekem. Kellene vennem egy 7”-os tabletet, mert okostelefont nem szeretek használni. A cégben, ahol dolgozom , Microsoft exchange szerver van, arra hivatalosan csak windowsos géppel tudok felcsatlakozni (licence fájl, engedélyek stb – hiába lehetne elvileg … Egy kattintás ide a folytatáshoz….

Kategória: Egyéb | Hozzászólás most!

A fukarság diadala

Gondolom mindenki emlékszik még a reklámra, amelyben kitartó fukarkodásra hívták fel a műszaki bizbaszokra éhes közönséget. Nemrégiben megkeresett valaki Hollandiából, hogy van egy Canon 50mm F1 (nem tévedés, F1) optikája, amit be kellene állítani, mert nem éles a képe, a … Egy kattintás ide a folytatáshoz….

Kategória: Egyéb | Hozzászólás most!

Canon 7d – nem lehet kikapcsolni

Tulajdonképpen bármilyen kamerával előfordulhat Ez most egy olyan 7d-vel történt, amit a tulajdonosa vakuval együtt fejreejtett, ettől kiszakadt a vakutartó, de úgy, hogy az alatta lévő fólianyákból is kiszakított darabkákat. Előbb próbáltam megjavítani, de sajnos az a fólianyák kétrétegű, túl … Egy kattintás ide a folytatáshoz….

Kategória: Egyéb | Hozzászólás most!

Canon 5d (Mk1) – tükör

Nos, annak idején a saját 5d fényképezőgépem egy kirándulás alatt dobta le a tükröt. Szerencsém volt, egyrészt a hangból már tudtam, mi történt (finom kis pengés), másrészt nem állt bele a mattüvegbe sem. (Egy barátom nem volt ilyen szerencsés, nála … Egy kattintás ide a folytatáshoz….

Kategória: Egyéb | Hozzászólás most!

Canon 7d – nem kapcsol be / ERR40

Tegnap érkezett meg hozzám a 9-dik olyan Canon 7d, amelyiket nem lehet bekapcsolni. vagy err40-et írnak ki, vagy az akku szimbólum villog az LCD-n. Ebből a kilenc darabból 3 alsó DC / flash panel hibás, egy kilazult csavar miatt. Egy … Egy kattintás ide a folytatáshoz….

Kategória: 7d, Egyéb | 2 hozzászólás

Távszervizelés 40d és 5d vázakon

Tulajdonképpen interkontinentális szervizelés!  A Canon 40d kamera ugyanis valahol az Egyesült Államokban volt, a tulajdonos számítógépére kapcsolva, én meg itthon ültem a lakásomban, a saját számítógépem előtt, amin a szervizszoftver fut, a kettő között meg az internet (meg persze 6 … Egy kattintás ide a folytatáshoz….

Kategória: Egyéb | Hozzászólás most!

18-55 non-IS – akkor most egyszerű javítani vagy sem?

Persze, persze, a világ legolcsóbb, megvetett zoomoptikája, a “kitobi”. Ha elszakad benne a blendekábel, 2 dollárért lehet hozzá vásárolni másik kábelt, a Youtube-on meg biztosan van javítástechnológia. Azért nagyon ne csodálkozz, ha összeszerelés után ilyen képe lesz: Hát ez elég … Egy kattintás ide a folytatáshoz….

Kategória: Egyéb | Hozzászólás most!

49

Tulajdonképpen abszolút hétköznapi dolog, ha az ember 49 éves lesz. Viszont ma kaptam Janó fiamtól egy születésnapi ajándékot, egy csavarhúzót, amit nekem készített. Gondoltam, megosztom.   Janó fiam 6 és fél éves..

Kategória: Egyéb | 6 hozzászólás

Canon 5d – kicsit színesebben

volt egy bontott 5d vázam. gondoltam kipróbálom, hogy néz ki egy Canon váz kicsit színesebben. Nos, ilyen lett vörössel. Akril festék majd akril fedőlakk.     Vélemény? Néha írjon már valaki…

Kategória: Egyéb | 5 hozzászólás

Nem Canon. PayPass bankkártya

Néhány hete elveszítettem a bankkártyámat. Előfordul, lehet kérni másikat.. Az már sokkal kellemetlenebb, hogy csak 3 nap után jöttem rá. A kártya pedig PayPass-os volt – tehát apránként néhány nap alatt is elég szép összeget le lehetett volna vásárolni vele, … Egy kattintás ide a folytatáshoz….

Kategória: Egyéb | Hozzászólás most!

Canon EOS vázra manuális optika – emulátorral

Többször kérdezték tőlem, milyen adapterrel érdemes használni a manuális optikákat. A válasz egyszerű: olyan adapter kell vásárolni, amin programozható emulátorchip van. Ez azért fontos, mert az EOS gépeknek az autofókusz működéséhez szükségük van az optika fókusztávolságára, a maximális blendére (és … Egy kattintás ide a folytatáshoz….

Kategória: Egyéb | 7 hozzászólás

Kifehéredett gumi alkatrészek (például zoomgyűrű)

Ha az optikán idővel kifehéredett a gumigyűrű, akkor le kell venni róla (kicsit alá kell feszíteni egy csavarhúzóval), majd megmosni forró vízzel és mosogatószerrel, száradás után pedig nagyon halványan befújni egy kis szilikonsprayvel. Ha csúszik a gumiborítás, akkor először le … Egy kattintás ide a folytatáshoz….

Kategória: Egyéb | 1 hozzászólás

Canon EF lens work III. – megvan a nyertes!

Nos kedves olvasók, 49-en küldtetek nekem emailt (https://camerarepair.hu/canon-ef-lens-work-iii-egy-alapmu/), ma reggel végre megejtettük a sorsolást Janó fiammal. A nyertes Kácsor Zsolt lett, Jászárokszállásról, akinek ezúton is gratulálok. A könyvet postán fogom elküldeni neki. A többiek pedig vásárolják meg a Camera Kft.-ből, … Egy kattintás ide a folytatáshoz….

Kategória: Egyéb | Hozzászólás most!

Higgyünk vagy sem a teszteknek?

“Csak annak a statisztikának hiszek, amelyet magam hamisítottam” – mondta volna valamikor Churchill – de a kutatások szerint ezt kizárólag másodlagos forrásokból lehet tudni, vagyis mindenki valakitől idézi – Churchill viszont sohasem mondott ilyet.

Kategória: Egyéb | 1 hozzászólás

Lítium-ion akkumulátorokról – ha jót akarsz röhögni

Az Index http://forum.index.hu/Article/showArticle?t=9116329&la=128469824 Canon Adok-veszek fórumán szó volt arról, hogy valaki teljesen lemeríti afényképezőgépben a lítium-ion akkut, és hogy ez mennyire ártalmas dolog. Nos, azért nem az, mert a vázban lévő elektronika ezt nem engedi meg, ezért írtam ezt:

Kategória: Egyéb | 1 hozzászólás

Amikor a csavar kereszthornya eltűnik

Ezt általában két dolog okozza: nem fejtettem ki elég axiális erőt a csavarás közben, vagy túl puha anyagból készült a csavar feje. Tetézi ezt persze, ha történetesen beragasztott csavarral van dolgunk.   Ilyenkor két lehetőség marad: kifúrni a csavart – … Egy kattintás ide a folytatáshoz….

Kategória: Egyéb | 1 hozzászólás

Canon 7d – keresd a csavart

Nem túl sok 7d került hozzám. Összesen 5 darab. ÚJ HÍR! Tegnap meglett a 6. váz is. Ebben viszont kiégett a DC-panel – legalábbis egyelőre úgy néz ki… Ebből volt, amelyik időnként nem működött, volt, amelyikben azonnal lemerült akkut jelzett, … Egy kattintás ide a folytatáshoz….

Kategória: 7d, Egyéb | 6 hozzászólás

Canon EF lens work III. – egy alapmű

Egyszer keresgélés közben bukkantam rá a Canon címben említett kiadványára. A könyvet részletekben le is lehet tölteni pdf formátumban – de ha egyszer is fogtad már a kezedben, azonnal rájössz arra, miért kell papír formájában birtokolni. Megvannak benne a fontosabb … Egy kattintás ide a folytatáshoz….

Kategória: Canon optika, Egyéb | 2 hozzászólás

Teljesen halott 7d – avagy: vad tyúk is talál szenet

A tünetek: a váz egyszer csak semmi mást nem tett, mint hogy a felső panelon az üres akku jelzés villogott. Elkezdtem a lehető legrendszeresebben tesztelgetni: Bekapcsoltam, üres akku villog, utána az akkut töltőre: fel van töltve. Ezek után szétszedtem, de … Egy kattintás ide a folytatáshoz….

Kategória: 7d, Canon váz, Egyéb | 6 hozzászólás

5d fókuszbeállítás – paranormális jelenségek

Néha iszonyatosan sokat lehet hiába dolgozni. Volt nálam egy 5d, amiben egy utángyártott makróadapter kiégette a biztosítékot. Javítás után mindig ellenőrzöm a fókuszt, már csak a magam megnyugtatására. A gép – a saját 85 mm-es optikájával – nagyon backfókuszos volt.

Kategória: Egyéb | Hozzászólás most!

EOSinfo (astrojargon) vagy SPT szoftver – expószám 40d váznál

Mindenki azt hiszi, hogy gépvásárlásnál a legfontosabb az expószám. Ennek megfelelően ki is olvassák azokat a gépeket, amelyeket házilg lehet – pl az EOSinfo programmal. Lentebb egy összehasonlítás: Nos, elég egyértelmű – az EOSinfo csak a zár expószámát írja ki … Egy kattintás ide a folytatáshoz….

Kategória: Egyéb | Hozzászólás most!

Miért ne vegyél leesett kamerát…

Illetve, persze miért ne vennél – de azért számíts arra, hogy belül történhetett ez-az. Láttam már leszakadt motort 30d-ben. A lentebb bemutatott gépnek egy max félméteres esés után elmentek a fókuszvisszajelző pontjai. Szétszedés után azonnal látszott, hogy a kis ledek … Egy kattintás ide a folytatáshoz….

Kategória: Egyéb | Hozzászólás most!

Letakaríthatatlan por a szenzoron (példa: 5d MkII)

Otthoni körülmények közepette, illetve a kamera teljes szétszedése nélkül csak az a por távolítható el,ami az aluláteresztő szűrő optika felé eső felületén található (az aluláteresztő, vagy low-pass szűrőt mindenki előszeretettel infraszűrőnek hívja, de nem csak az a szerepe) Az interneten … Egy kattintás ide a folytatáshoz….

Kategória: Egyéb | Hozzászólás most!

CMOS halál – 5d

A vázban a zárszerkezet redőnyei összeakadtak, a lamellák elhajlottak. Szétszerelés után kiderült, hogy beleértek a cmos felületébe, volt rajta néhány karcolás. A CMOS tehát nem sérül meg, csak az előtte lévő szűrő. Minden mindegy alapon megpróbáltam alkoholos vattával lemosni – … Egy kattintás ide a folytatáshoz….

Kategória: Egyéb | Hozzászólás most!

Canon 5d szervizszoftver – megvan!

Végre eljött a várva várt pillanat – ma megvettem az SPT szervizszoftvert az 5d (Mk I) gépekhez. Nagyon ideje volt – nemrégiben valaki másnak a 40d vázát teszteltem, amikor mellesleg az is kiderült, hogy backfókuszos a saját 5d gépem. Mostantól … Egy kattintás ide a folytatáshoz….

Kategória: Egyéb | Hozzászólás most!

Fától az erdőt

Az alábbiakban leírt eset nem velem történt, de roppant tanulságos. Váz: 350d (de akármi is lehetne) Tünetek: Először Err99, majd teljes leállás (nem bekapcsolható, nem reagál semmire), tükrök “félúton” megállása; nyilván a nem megfelelő tápellátás miatt a

Kategória: Egyéb | Hozzászólás most!

Canon 18-55 szétszerelés

18-55 kitobi  (vagy bármimás beragadt műanyag menet) szétszerelése Ennek a frontlencséjét az előlapban lévő két kis furatba dugott célszerszámmal lehet kicsavarni. Készítettem ilyen szerszámot már korábban, utólag pedig beszereztem egy igen jól használható darabot. Tegnap aztán kis híján széttörtem egy … Egy kattintás ide a folytatáshoz….

Kategória: Egyéb | 2 hozzászólás

“Hát ebbe valaki már belepiszkált!”…

…mondta a nászéjszakáján az órásmester a klasszikus viccben. Az úgy van, hogy ahányszor munkám során autószerelőkkel találkozom, mindegyik állítja, hogy hozzá szinte kivétel nélkül csak olyan autók kerülnek, amelyeket már előzőleg több műhelyben buheráltak, senki sem tudta megjavítani, csak tovább … Egy kattintás ide a folytatáshoz….

Kategória: Egyéb | Hozzászólás most!

Canon EOS és a tengervíz – avagy mi legyen a túlélőkészletben

Egy ismerősöm Velencébe utazott (Olaszországba), ahol sikerült beesnie az egyik csatornába, kamerával a kezében… A kamera alig néhány másodpercre ért be a vízba, és csak az egyik oldalán (az akkumulátor zárófedélnél). A velencei csatornákban tengervíz van.

Kategória: Egyéb | Hozzászólás most!

Képérzékelő (cmos) beállítása (hu)

A digitális kamerákban a legfontosabb alapbeállítás valószínűleg a képérzékelő geometriai helyzetének beállítása az optika foglalatjához, a bajonetthez képest. A cmos egy hordozó lemezre van erősítve, előtte pedig egy szűrő található. A bajonett helyzete adja meg a rá merőleges optikai tengelyt … Egy kattintás ide a folytatáshoz….

Kategória: Egyéb | Hozzászólás most!

Bajonett-filmsík távolság

Canon EF és EF-S optikák esetében 44,0 mm. Itt van részletes anyag: http://en.wikipedia.org/wiki/Flange_focal_distance

Kategória: Egyéb | 1 hozzászólás

Canon EOS – hibás vagy nem hibás az exponálógomb

Expógomb-hiba Ha egy vázon nem akar működni az autofókusz funkció, akkor vagy elromlott az expógomb, vagy pedig…. Tesztelés: Az expógombnak két fokozata van, mindkettő kis kattanással kapcsol. Kivéve a professzionális kamerák, amelyeknek soft-touch (lágy érintésű) gombjuk van, de ezeknél is … Egy kattintás ide a folytatáshoz….

Kategória: Egyéb | Hozzászólás most!

Egyszerű (low-budget) fókuszteszt

Valószínűleg mindenki szembesült már azzal, hogy a fotóin nem mindig a fő téma lesz a legélesebb. Ezt okozhatja persze maga a fotós is (ha egy nagy fényerejű optikánál kis mélységélességű beállításnál kicsit is kilengünk, már kívül kerültünk a mélységélességi tartományon), meg … Egy kattintás ide a folytatáshoz….

Kategória: Egyéb | 9 hozzászólás

40d – SPT szervizszoftver

Néhány hónappal ezelőtt megvásároltam az SPT szervizszoftvert a Canon 40d vázhoz (csak ehhez használható, mielőtt valaki kérdezné). Az eddigi tapasztalatok nagyon pozitívak, ennek köszönhetően a következőket tudom elvégezni: Fókuszkalibrálás (akár minden fókuszpontra külön-külön) – ezen a módon például a törött … Egy kattintás ide a folytatáshoz….

Kategória: 40d, Canon váz, Egyéb | 5 hozzászólás

Hibák – okok – megoldások

Gondoltam készítek egy gyűjteményt az olyan hibákról, amelyekről a tünetek alapján a felhasználó is eldöntheti, hogy mi okozhatja – esetleg meg is javíthatja a gépet. Ezek persze csak lehetséges hibák, és mint tudjuk, a hibák általában a felhasználóknál találékonyabbak.

Kategória: Canon optika, Canon váz, Egyéb, Sigma optika, Tamron optika, Tokina optika | 277 hozzászólás

Canon EF-S 17-55 F2.8 IS optika restaurálás

Egy 17-55 optikában elszakadt a szalagkábel, a tulajdonosa megpróbálta megjavítani: kicserélte a blendekábel. ettől forrasztás közben megolvadt a blendemodul. kicserélte a blendemodult teljesen újra eközben elszakította a képstabilizátor flexkábelét (mindössze 9 vezeték szakadt át)

Kategória: Canon optika, EF 17-55 F2,8 IS, Egyéb | Hozzászólás most!