Tanácsok

Vásárlás előtt

Milyen gépet?

Ebben nehéz okosnak lenni, miután évente több modell jön ki. Alapvetően igaz azonban, hogy akármit tudjon is egy sokszámjegyű modell (1000d vagy ilyesmi), nagy felbontást, videofunkciót, stb., én biztosan inkább egy komolyabb gépet vásárolnék meg használtan – csak persze, ennek mindig komoly rizikója van.

Nézzük, melyek a külső jegyek, amelyekre figyelni kell:

  • Az eladó személye, megbízhatósága. Ez a legfontosabb.
  • Expószám. Az újabb gépeknél általában már otthon is a reális expószám olvasható ki. Egy 100000 forintos beruházásnál én biztosan rááldoznám azt a kb 2500 forintot egy Camera kft.- kiolvasásra. Nem az a baj, ha egy gépben 50000 expó van, hanem az, ha ennyit mond az eladó, a valóságban meg 100ezer fölött. Jó tudni, hogy az expószám szervizprogrammal tetszőleges értékűre állítható, zárcserénél pl nullázzák, bizonyos gépek külön kezelik a zárban és a tükörben lévő expók számát – de az is nullázható.
    Vagyis? Vagyis sajnos az sem kizárt, hogy megvszünk egy gépet, amiben a zárban ugyan 30000 expó van, a vázban viszont akár 1000euez fölött. És nem csak a zár kopik…
  • Külső kopásnyomok. A rafináltabb eladók gondolnak erre: mielőtt mondjuk esküvőfotózásra kezdenek el használni (széthasználni) egy vázat, szépen leragasztják olyan ragasztószalaggal, ami utána nyomtalanul eltávolítható. Láttam már ilyet optikában is. Kifogástalan külső – amúgy minden eresztékében recsegett-ropogott, az előző tulajdonos fotoriporter volt 🙂
  • Előző javítgatás. Nem a normális szervizelés a gond – akkor van baj, ha az eladó letagadja, illetve ha valaki rosszul javítja. Meg kell nézni a csavarok fejét. A gyári összeszereléstől nemigen sérülnek, ha tehát nyomok vannak rajta, akkor szét volt szerelve.
  • Beázás. Ez az egyik legveszélyesebb dolog, mert időzített bomba, a bennt maradó sók akármikor szétkorrodálják a panelokat. Egyetlen módon lehet százszázalékosan kizárni: ha az eladó megengedi, hogy egy szervizben lebontsák pl a hátfalat. Illetve, az adásvételi szerződésbe bele kell írni, mint kizáró okot, és akkor ha utólag kiderül, el lehet állni a vásárlástól. Már ha megtalálod az eladót…
    Használt gépet egyébként, ha az enyém lenne, a vásárlás után azonnal szétszedetném, kitisztíttatnám. Nagyon sok vázban találtam már kilazult csavarokat, port, CF-kártyafoglalat kiesett tüskéit. Na és persze, beázásnyomokat. Egyetlen korrodálódott panel javítási költséget annyi lehet, mint a gép használtpiaci ára.
  • Képérzékelő (szenzor). Ezt szabad szemmel elég nehéz ellenőrizni, ha van pl egy 50 mm-es optikád, amit lupénak használsz, meg egy jó erős ledes zseblámpád, akkor ferdén a szenzorra világítva egészen jól meg lehet rajta látni a karcolásokat, ha pedig rálehelsz a szenzorra, akkor a lecsapódott pára rövid időre kirajzolja az előző tisztítás nyomait (pontosabban az elmázolt szennyeződést). Beleköpni persze nem kell.

 folytatása következik…