3d fókuszteszt

IMG_6942

A vázak és az optikák fókuszálásának pontosságát alapvetően két módon szokás tesztelni:

Az egyiknél egy 45 fokba állított tesztlapot használnak, amin egy periodikus minta van (például egy vonalzó vonalkái), meg egy vonal a közepén. A vonalra fókuszálva, majd exponálva a mintázat elmosódottságán lehet látni, hogy van az optikai rendszer legélesebb tartománya. Ezt csak egyetlen pont ellenőrzésére lehet használni, kizárólag a vízszintes vonalakat látó érzékelőt teszteli, ráadásul macerás, mert a gép elég meredek szögben áll az állványon.

Példa:
ScreenShot00075 http://www.dphotojournal.com/focus-test-chart.pdf

A másik megoldásnál egy olyan tesztábrát használnak, amelynek a közepén van a tulajdonképpeni céltárgy, arra fókuszálunk, a téglalap oldalainál, illetve sarkainál pedig például egy-egy siemens-csillagot, vagy különböző felbontású vonalas ábrákat találunk, amelyek az adott pontban lévő fókuszálási pontosság és az optikának ott tapasztalható felbontása alapján lesznek többé vagy kevésbé kontrasztosak, élesek.

Példa:
ScreenShot00073
  http://www.graphics.cornell.edu/~westin/misc/ISO_12233-reschart.pdf

Képzeljük el a legrosszabbat:

  • Amennyiben az optika tengelye nem merőleges a képérzékelőre, ha pontosan fókuszáltunk középen, akkor az egyik sarok az frontfókusz, a másik meg backfókusz miatt lesz kevésbé éles.
  • A másik eset, ha a tengely merőleges, de sehol nem vagyunk fókuszban, mindenütt a teljes képfelületen frontfókusz vagy backfókusz van.
  • És akkor ugyebár ott van a harmadik lehetőség (márpedig a valós zoomoptikáknál így szokott lenni), amikor az optika középen jobb felbontású, mint a széleken, vagyis a széleken eleve kevésbé kontrasztosak lesznek ugyanazok az ábrák.

Amikor pedig a három tényező szuperponálódik… Nos, akkor a 2d beállítóábra nagyjából használhatatlan.

A két módszert tehát egy valódi 3d ábrává kellene kombinálni. Az egyik problémát az jelenti, hogy a különböző érzékelőméretek, AF-szenzor elrendezések, valamint a különböző optika gyújtótávolságok miatt az ábráknak másképp kell kinézniük.

Szükséges tehát:

  • néhány céltárgy, amire a fókuszt állítjuk,
  • néhány másik tárgy, amelyek 45 fokos szögben állnak, és amelyeken ki tudjuk értékelni a végeredményt,
  • ezeket a tárgyakat pedig szabadon kell tudnunk variálni a teljes képmezőben.

A megoldás egy mágnestábla lett, amire az alumínium lemezből hajtott profilokat mágneslapkák tartják. Így az egész állhat függőlegesen vagy vízszintesen egyaránt. Természetesen szükségünk lesz még egy homogén megvilágításra is.

IMG_6934  IMG_6933

Van még egy megoldandó probléma: a fényképezőgépnek pontosan a tesztlap felületére merőlegesen kell állnia. Erre a célra egy tükröt fogunk használni, ha ugyanis az optika (vagy a szemünk) belenéz egy tükörbe, és pontosan saját magát látja, akkor az optikai tengelye pontosan merőleges a tükörre, a visszaverődés törvénye miatt. A kis tükörlap hátára is mágnesfólia kerül, az alaplapon pedig be kell jelölni a mérési tengelyeket.

IMG_6929  IMG_6931

A mágnestábla azonban nem túl olcsó, meg túl nagy is – a megoldás azonban majdnem minden háztartásban kéznél van: a hűtőszekrény oldala általában síkfelület, ráadásul fehérre zománcozott acéllemez – vagyis a mágnes tapad hozzá!

IMG_6943  IMG_6942

A céltáblák szándékosan állnak egyetlen vastag vonalból: ezen a módon ugyanis szelektíven ki tudunk választani egyetlen szenzort az adott AF-fókuszpontban.

Az egymásra merőleges tengelyek mellett egy szárazon törölhető filccel felrajzoljuk a szenzorok által adott célfelületeket (ezek pontos helyét próbálgatással lehet meghatározni) – és már dolgozhatunk is.

A céltáblák 50 mm magasak, a 45 fokban álló profilra pedig úgy van felragasztva a kiértékelő felület, hogy a 0-vonal pontosan 50 mm magasan legyen. Ha tehát a céltáblára fókuszálunk, akkor a legélesebb képet a 0-vonalnál kell kapnunk. A helyes fókuszhelyzet, frontfókusz és a backfókusz egyértelműen kimutatható.

IMG_6938  IMG_6940  IMG_6939

Minden esetben ellenőrizni kell a legalább a merőleges irányú AF-szenzort is – ehhez a céltárgyat 90 fokkal kell elfordítanunk.

A szükséges eszközöket bárki elkészítheti magának egyszerűsített formában, kartonból, vagy éppenséggel hungarocellből. Ha valaki a barkácsolás helyett inkább fotózna, úgy egységcsomag formájában meg is vásárolható nálam. Az idomok anyaga eloxált alumínium lemez, erre kerül a 0,9 mm-es mágnesfólia, illetve a céltárgy. A készlet ára 5000 forint + postaköltség.

A doboz tartalma:

  • 1 darab céltárgy (vonallal) (5×5 cm)
  • 2 darab kiértékelő ábra (1 darab Siemens-csillag, 1 darab 45 fokos vonalzó)
  • 1 darab tükör (5×5 cm)
  • 1 darab egyszerűsített fókuszteszt ábra, amit zsebre lehet vágni (ez utóbbi leírása itt található: https://camerarepair.hu/teszt/egyszeru-fokuszteszt/

IMG_6924  IMG_6923  IMG_6901

Sok sikert az ellenőrzéshez!