Beázott 600d

A gépet a tulajdonos szerint szerdán érte némi sővíz – másnapra már nem lehetett bekapcsolni, minden gombnyomásra csak pittyegett egyet.pénteken én már szét is szedtem.

Egészen az utolsó pillanatig az égvilágon semmit sem találtam belül. A legutolsó kivehető alkatrész a vaku / DC-DC panel volt. Ennek az alsó felén volt szétkorrodálva egyetlen szalagkábel csatlakozó, meg maga a kábel vége.

Rejtély, hogy az esővíz miért okoz ilyet. Vagy tényleg savaseső esik mostanban, vagy pedig az eső csak egy régebbi sókirakódást oldott föl újra.

IMG_5732  IMG_5730

IMG_5733  IMG_5728

Kategória: 600d, Beázás | A közvetlen link.

6 Responses to Beázott 600d

 1. Demus Péter szerint:

  Üdvözlöm!
  Nem konkrétan a fenti esthez tartozik az én történetem. Ez is “vizes” sztori. Van egy öreg, eddig hibátlanul működő S30-om. 3 napja a táskában kifolyt a víz és ő is kapott belőle. Teljesen működésképtelen lett egy nap elteltével. A gép értéke miatt a javítása szakembernél sajnos szóba sem jöhet… Nagyon szeretem, igen hozzám nőtt az évek alatt. Magam is finommechanikával foglalkozom, emiatt megnézném, hogy mi okozza a zárlatot. A csavarok kiszedése után a ház persze nem jön szét…. Erőltetni nem akarom, emiatt fordultam Önhöz. A külső fémváz levételének mi a trükkje? Tovább nem szeretném szétszedni, hátha segít a levegős szárítás is. Nagyon sajnálom a masinát végleg nyugdíjazni… Tudna esetleg ötlettel segíteni?

  • camerarepair szerint:

   Hát, túl sok tapasztalatom (hála istennek) nincs ezekkel, mert tudatosan kerülöm a javításukat 🙂
   Én mindenesetre a csavarok kivétele után a hátfalat próbálnám körbe-körbe lefeszegetni. Kis lapos csavarhúzó, vastagabb műanyag fólia, türelem. Valószínűleg kis beakadó fülek is tartják.

 2. File Zoltán szerint:

  Kedves CameraRepait!

  EOS600D (régi gépem)-re ismét rászereltem a SpeedLite vakut, fotózgattam, majd le akartam szedni, hogy könnyebb legyen a gép egy kitartott felvételhez, kitekertem a szorítót, de nehezen akart lejönni. Végül sikerült lehúznom, de azóta nem hajlandó a beépített vakut használni. Olyan mintha mindig külső vakut érzékelné (persze az nincs ott). Ha vissza teszem a külső vakut, használja, leveszem, még mindig nem használja a belső vakut.
  Mit tegyek? Van valami szoftveres (netán hardveres) módja a belső vaku visszakapcsolásnak?

  Köszönettel,
  File Zoltán

  • camerarepair szerint:

   a külső vaku papucsa alatt van egy kis pöcök, valószínűleg azt ragadt be. ki kell piszkálni egy űvel – de a végleges megoldás szétszereléssel végezhető el.

 3. Keilbach Gergely szerint:

  Tisztelt Camera Repair!

  A 600D esetében meglehet, hogy egy korábbi, még a gyárban elvégzett forrasztási javítás után nem takarították el rendesen a folyasztószert megfelelően a felületről ami az idővel szép lassan a levegő hatására migrációba kezdett, majd a víz még egy kicsit rátett a dologra, így teljes zárlatot idézett elő.

  Közben nekem pedig olyan hibám adódott, hogy a saját 600D-m felvételein belenagyításkor egy fehér x-et látok a képeken, mindig ugyan azon a helyen. Vélhetően pixel hiba.
  Lehet ez szennyeződéstől, vagy itt már teljesen kiégett pixelről van szó?
  Ez szoftveresen orvosolható, vagy pedig csak érzékelő cserével?
  Tisztelettel: Keilbach Gergely

  • camerarepair szerint:

   Azt honnan lehet tudni, hogy a “gyárban végzett forrasztási javítás”? Újonnan vásárolt gép volt, és most derült ki, megbontás után?
   Ami a hibás pixelt illeti: PONTOSAN egy pixel méretű szennyeződést nagyon kevéssé tartok elképzelhetőnek, inkább pixelhiba. Lehet, hogy a hivatalos márkaszerviz tudja mappelni, őket kell megkérdezni.
   Őszintén szólva, a 600d-nek elég nagy a pixelszáma ahhoz, hogy normális méretűre méretezve (úgy értem, a pixelszámot csökkentve) a képet semmi sem látszik majd belőle. Ha mégis, akkor egy photoshopos maszkoló makróval szerintem eltüntethető, mintsem hogy mondjuk 20000 forintért kiszedjék belőle.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük