Canon EOS és a tengervíz – avagy mi legyen a túlélőkészletben

Egy ismerősöm Velencébe utazott (Olaszországba), ahol sikerült beesnie az egyik csatornába, kamerával a kezében… A kamera alig néhány másodpercre ért be a vízba, és csak az egyik oldalán (az akkumulátor zárófedélnél). A velencei csatornákban tengervíz van.

Előbb kiszárította a kamerát egy meleg helyen, majd megpróbálta bekapcsolni. Néhány sikeres exponálás után a kijelző elsötétedett.

2 hónap után (!) úgy döntött, elhozza, hogy nézzem meg.

 

Itt vannak az eredmények:

IMG_4212

Már az optika csatlakozóin látszik némi sókicsapódás és korróziónyom.

IMG_4213

Ez a hátfal csatlakozó kábele. 

IMG_4209a

Ez pedig (illetve ez volt…) a főpanel.

A kamera teljesen halott. Semmi értelme nincs megjavítani, esetleg néhány mechanikus alaktrésze használható fel. Érdekes, hogy a vele együtt megfürdetett optika (Canon EF 28-200) javítható volt. Volt uygan sókiválás a belső lencsetagokon, némi korrózió is, de az elektromos csatlakozók és az elektronika nem sérült.

A tengevíz nagyon korrozív. A csapvíz (vagy a taavkban lévő víz) szintén korrozív.

Mit tegyél, ha vízbe esett a kamerád

Egy kamerában általában 3 feszültségforrás van. Az akkumulátor, az óra működtetéséhez szükséges gombelem, meg a vaku kondenzátora.
Azonnal vedd ki a nagy akkumulátort, próbáld meg kivenni a kis elemet is (vannak gépek, amelyeknél ezt csak a váz szétszedése után lehet).
A kondenzátor már keményebb dió. Ehhez már csak csavarhúzóval lehet hozzáférni.

Ha nincsenek szerszámaid

Ha a kamera megtelt vízzel, már nincs mit veszítened. Öntsd ki belőle a tengervizet (meg a halakat, kisebb tengeri állatokat), majd merítsd a kamerát azonnal csapvízbe. öntsd ki belőle, majd ismételd meg néhányszor. A lényeg, hogy minél kevesebb só maradjon benne. Utána egy benzinkútról szerezz be desztillált vizet, és ismételd meg a műveletet.
Ezek után azonnal mej el egy műhelybe (órákon belül, nem napokkal később), ahol szedesd szét, amjd öblítsétek ki újra desztillált vízzel, lehetőleg a csatlakozók bontása után.  Az ekkor bennemaradt vizet tiszta alkoholba való merítéssel lehet kivenni (70%-os vagy töményebb, majd az alkoholt sűrített levegővel lehet kifújni belőle.

Ha van nálad egy megfelelő csavarhúzó (PH00)

Szereld szét a vázat. Ehhez valószínűleg a gép hátfalát és az előlapját is le kell bontanod. Ekkor már hozzáférsz a kondenzátorhoz.
Vigyázz, 300 voltra van feltöltve, nagyon ráz. A kisütéséhez egy ellenállásra lesz szükséged, például 1 kohm /1 wattosra. Használhatsz 100 ohmot is, sőt jobb híján egy 230 voltos kis teljesítményű izzó is megteszi. a kondenzátort óvatosan süssed ki – a mínusza az általam ismert esetekben mindig a fém vázra van kötve. Ha tengervíz van az érintkezőkön, biztosan elkezdielektrolizálni a panelt.
Ez után következik a vízzel való öblítés, majd lehet szervizbe vinni.

Túlélő készlet

PH00 csavarhúzó (csak mert nem túl könnyű beszerezni sem a tengerparton, sem pedig a hegyek között)
Mikroszálas törlőkendő (optikát törölni)
Ecset (optikát portalanítani)
Alkohol (lehetőleg 97%-o, de a 70%-os is jobb a semminél)
Fültisztító pálcika (a legjobb minőségű, ami nem szálaz, nem bolyhosodik és nem válik le a pálcikáról)
2-3 műanyag zacskó
Levegőpumpa (körtepumpa)
1 kohm / 1watt ellenállás (vagy kis égő két szál vezetékkel)

Egy ilyen csavarhúzó hozzávetőleg 1500 forint, az ellenállás talán 50 forint ha van. A világ legolcsóbb biztosítása.

Kategória: Egyéb | A közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük