Canon rizzsel

Igazából krumplipürével pont ugyanannyira jó, és nem bolondultam meg, viszont itt van a szabadságok időszaka, az elmúlt hónapban már három beázott gépet hoztak hozzám.

WP_20170714_21_04_38_Pro
Hogy mi köze ennek a rizshez?
Nos, amikor valakinek a kedvenc gépe kint marad az esőben, beesik egy tóba, esetleg telibe kapja egy hullám a tengeren, akkor a tulajdonos először is kétségbe esik, majd ráveti magát az internetre. Valamilyen, számomra rejtélyes okból ilyenkor mindenki, a legmegátalkodottabb műszaki is elhiszi, hogy ha beteszi a gépet egy kilónyi rizs mellé (azok kedvéért, akik még nem hallottak erről: igen, ez az, amit a kínai ételekhez eszünk ), lehetőleg legalább egy napra, majd az csak úgy kiszippantja az egyébként zárt gépből a nedvességet (vízhatlan: a gyakorlatban azt jelenti, hogy ha egyszer belemegy a víz, akkor az isten sem tudja kiszedni belőle).
Nos, akkor először is tisztázzuk, hogy ez miért hülyeség, utána pedig kísérletezzünk egy kicsit.
Az esővíz az legalább tiszta desztillált víz (volt még a felhőben…), de amint a gép belsejébe ér, szépen feloldja az illesztésekben gonoszul várakozó izzadságot, vagyis, ami abból ott maradt, a sókat. Szépen beviszi – és már készen is van az elektrolit.
A csapvíz, tóvíz, folyóvíz az jó esetben “csak” oldott ásványi sókat tartalmaz – ezek aztán behatolnak a gépbe – majd minél több víz párolog el belőle…. annál töményebb. Nos, nem úgy vezeti az elektromosságot, mint a vörösréz, de az áramkörök általában kis áramokkal működnek, tehát egy ilyen vizes rövidzár simán letesteli a 3,3 esetleg 5 voltos vezetékeket. A vaku kondenzátorában 320 szokott lenni – és azt bizony elvezeti máshová is.
Ami a tengervizet illeti – nos, az ÓRÁK alatt képes visszafordíthattalan korróziót okozni.
Ha tehát a rizs, csodaszerként, ki tudná szedni a vizet, a só továbbra is ott maradna, a töményebb oldat meg még rosszabb.
Ja, hogy ismersz valakit, akinek volt egy rokona,aki már hallott róla, hogy valaki megmentett így egy gépet? Hát, ez kb. olyan, mint a rák ellenszere, amit havonta felfedeznek.
Persze van olyan, hogy a kísérlet után bekapcsolod, és elindul – de ettől még semmi nincs megoldva.
Mese nincs, ki kell önteni belőle mindent, amit lehet, kibontani csavarhúzóval, kifújni levegővel, majd, ha tényleg sok ment bele, akkor desztillált vízbe kell meríteni, és gyorsan szervizbe vele.
Na de akkor lássuk a tudományt. Ahhoz, hogy a rizs kiszedje a vizet, legalábbis le kell csökkentenie a környezete páratartalmát. Elővettem hát a szobai hőmérséklet/páratartalom mérőmet, megnéztem, mennyit mutat: 47% relatívpáratartalom, majd beletettem egy rizzsel félig telt edénybe. (Ok, nem “A” rizs volt, hanem vadrisszel kevert basmati). Az eredményen még én is elcsodálkoztam, mert nemhogy lement volna a páratartalom, hanem egyenesen emelkedett, 54%-ra.

WP_20170714_21_10_42_Pro WP_20170714_21_13_31_Pro WP_20170714_21_13_51_Pro

Ennyit tehát a rizsről. Annyi hasznunk volt belőle, hogy ez lett a vacsora. Gép nélkül, de gépsonkával. (Na jó, ezt csak a poén kedvéért írtam, rendes sonkával.) A következő kísérlet a “tengervíz jótékony hatása a fényképezőgép belsejére”. Tengervizet már hoztam, valami time-lapse videóra gondoltam.

A gépet meg, ha kirándultok, egyszerűen tegyétek bele egy zárható műanyag zacskóba, mellé pedig egy pólót, ami akár két deci vizet is képes magába szívni, mielőtt a gép tenné ugyanezt.

WP_20170714_21_30_33_Pro WP_20170714_21_31_20_Pro WP_20170714_21_31_29_Pro

Még valami: a víz alatti fényképezésre való vízhatlan tokot (“kínai szar” kategória) kizárólag akkor használd, ha az eladó garantáltan kifizeti a gépet, miután tönkretetted. (legutóbb egy 70d vázat kellett utána tisztítanom.)

Kategória: Beázás, csináld magad, optika | A közvetlen link.

4 Responses to Canon rizzsel

 1. ColT szerint:

  A rizses kép hatalmas 😀
  Azt még értettem, hogy a 2000-es évek elején nem tudták az emberek, hogy mi történik, ha vizes lesz a mobiltelefon/bármi ami elektronika, de hogy 10-15 év alatt sem kerül be a köztudatba… Meg a “minek rá vigyázni” -> aztán jön a nyígás, a behal az esőben használattól.

  Tavaly szereztem bagóért egy hibás Nikon S32 vízálló kompaktot, persze szétszedés után vettem észre, hogy a microHDMI egy lába testelt le, azért nem kapcsol be 😀 Paráztam, hogy vízállóra sikerült-e összerakni, de az lett – amúgy teljesen szürreális belenyomni a vízbe, meg géppel a nyakadban úszni, de túlélte 😀

 2. Vino szerint:

  Érdekes kísérlet.
  Más, kevésbé összetett szerkezetű, alakú és viszonylag nagyobb felületű tárggyal még talán működhetne is.
  Esetleg lehetne próbálkozni valamilyen erősen higroszkópikus anyaggal (pl. kálcium-klorid = páramentesítők anyaga), ami sok vizet képes felvenni. Természetesen nem beletenni a masinát, hanem egy zárt edényben melléhelyezni egy másikban, mert az is agresszív sós oldatot fog eredményezni, ha felszívja a vizet.
  De ez is vélhetően a “megpróbáltuk ezt is” kategória maradna…
  Amúgy lehet, hogy elég lett volna valami olcsó “B” rizs is, az eredmény hasonló marad…

  • camerarepair szerint:

   az a helyzet, hogy nettó ökörség, csak gondoltam, ne minősítsük próba nélkül.
   a vákuum, az igen, az szárít.
   de attól még szét kell szedni, mert a víz a legkisebb baj. 10-3 vákuumszivattyú meg azért általában nincs a háztartásokban 🙂
   Nálam van.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük