Manuális optika Canon EOS vázra

Előbb-utóbb mindeniki ki akarja próbálni ezt a lehetőséget. Csak nyugodtan – ennél izgalmasabb talán már csak camera obscurat készíteni digitális gépből – vagyis lencse helyett egy lyukkal fotózni. Működik az is!

Címszavakban leírnám, mi az, amire jó, illetve mibe nem érdemes bele sem fogni.

Manuális optika célszerűen M42-es menetes, vagy pl Nikon AI-S bajonettes manuális optika
Szerintem CSAK fix fókuszú optika esetén van értelme.
Álló, vagy nyugodt témákhoz ajánlott: csendélet, tárgyfotó, portré, tájkép, repró. Nyulak párzását nem tudod vele megörökíteni, hacsak nem nagyon beteg az a nyúl.
A blendét manuálisan kell állítanod, a gépet ezért M módban vagy Af módban kell használnod, így a gép hozzákalkulálja a záridőt.
A fókuszt manuálisan kell állítanod. Hacsak nem vagy mazochista, használj olyan adaptergyűrűt, amin emulátorchip van. Ez mondja meg a váznak hogy
– van rajta egy optika
– mi a fókusztávja (a valósat kell közölnie!!!)
– mi a maximális blendeértéke
– az AF-rendszer mennyivel tolja el a számításból megkapott helyes fókusz visszajelzését – vagyis hol jelezze vissza neked, hogy fókuszban van
Ezek a chipek drágábbak – de CSAK ilyet szabad megvenni.
A fókusz méréséhez NYITVA kell lennie a blendének, mert így tudja használni a váz F2,8-as vagy F5,6-os AF szenzorait.

Ne felejtsd el, hogy egy optika általánosan az F5.6 – F8 – F11 tartományban adja a legélesebb képet.

Itt egy link, ki tudja meddig él:  http://www.ebay.com/itm/EMF-AF-Confirm-Nikon-AI-To-Canon-EOS-EF-550D-50D-7D-60D-5D-II-650D-600D-Adapter-/281246484501?hash=item417b98c815

Itt van az egyik kedvenc optikám (sajnos eladtam):  Nikon 105mm f/2.5 NIKKOR F, AI and AI-s (1971-2005)  link

Az adapter így néz ki:

adapteradapter

Ez meg egy programozási leírás valamelyikhez:

EMF AF Confirm Nikon AI to Canon EOS EF 550D 50D 7D 60D 5D II 650D 600D Adapter _ eBay

Kategória: Egyéb | A közvetlen link.

6 Responses to Manuális optika Canon EOS vázra

 1. Lehoczky Alfréd szerint:

  Nagyon megörültem a honlapodnak, amikor rátaláltam. Sokat tanultam az érdekes cikkeidből.
  Most viszont néhány dologgal nem értek egyet.
  Nekem a csippes adapterekkel eddig nem voltak jó tapasztalataim. Persze a legújabbak már lehetnek jók, de én úgy látom a Canonnál, hogy ha valami buheráció elkezd működni, akkor ők gyorsan valamit megváltoztatnak a következő modellben, és vége az örömnek. Néha a saját termékeiket is kicselezik.
  Az igaz, hogy a DSLR gépek gyári keresője alkalmatlan az élesség beállítására. De a legtöbb géphez lehet venni mérőékes mattüveget. Az enyém a jobbak közül való. 40 D-ben használom. Kicsit sötétebb a kereső, viszont mintha élesebb lenne. Használata megegyezik az AF előtti gépek használatával. Hátránya, hogy a fókuszpontot nem tudja kijelezni. A beszerelést én oldottam meg, nem egy ördöngősség.
  Az EOS-ok adapterrel képesek még K, Yashica, Exakta bajonettes gépeket fogadni.
  Aztán ott vannak a MILC-ek. Élőkép, élkiemelés, részleges nagyítás. Sokat segítenek ezen a téren, miközben szinte minden objektívet képesek fogadni megfelelő, filléres adapterrel. Ugye az EOS-M is EOS 🙂
  A Zoomok tényleg felejtősek.

  • camerarepair szerint:

   a programozható adapterek teljesen jók. maga a kommunikáció teljesen szabványos. a fizikai kialakítás viszont nagyon fontos, rossz felszerelés simán kivágja aváz dc-panelét

   • Nagy Lóránd szerint:

    Kedves János!

    Sok hasznos információ van az oldaladon rendszeresen visszatérek ide.
    Az alábbi mondaton megakadt a szemem „a fizikai kialakítás viszont nagyon fontos, rossz felszerelés simán kivágja a váz dc-panelét”.
    Feltételezem hogy a adapterre gondoltál, de honnan tudni hogy ez rossz?
    Nemrég vettem egy adapter szépen illeszkedik nem lötyög viszont egy fura dolog történt (nem biztos hogy van összefüggés a kettő közt) a váz err 06 dobott fel akksi ki be megoldotta és azóta sem történt.
    Lehet összefüggés? a váz 40d

    Előre is köszönöm

    • camerarepair szerint:

     Emlékeim szerint emailben válaszoltam, de itt van így is: nem hiszem, hogy amiatt van. Az adaptert méretpontosságra kellene ellenőrizni. Elég jó megoldás pl egy subler, amivel megméred az íves nyák jellemző pontjainak a távolságát a bajonett jellemző pontjaitól – egy eredeti canon optikához hasonlítva.
     De ha már a fotózás korában élünk: ha pontosan ugyanabból a távolságból (értem ezen, a bajonetthez képest) lefotózod a bajonettet pontosan szemből, ugyanezt egy eredeti Canon optikán is, majd a két fotót egymás fölé teszed Photoshopban, akkor meglátszanak a különbségek. Nyilván messziről, telével kell fotózni.

     • KTobi szerint:

      Hiába van a helyén az adapter, nem elég. Mivel általában vékony a gyűrű ezért nem túl merev/erős. Alapesetben jó, de idővel hőtágulás és mechanikai igénybevétel miatt el tudja szakítani a chipet a NYÁKtól, jobban ragaszkodik a gyűrűhöz, és megszakad a kommunikáció.
      100-300mm objektíven amennyit a csukott bajonetten lehet forgatni(mozgatni) tud néha okozni megszakadást, de nem károsodik. Az 500/5,6 már két elektronikát kivégzett, itt jelentős a súly. 40D szintén.
      Legközelebb már programozható és megerősített kialakításút fogok venni.

     • camerarepair szerint:

      én úgy erősítettem fel, hogy a kísérletezés idejére ciánakrilát pillanatragasztót használtam, amikor meg már ellenőriztem, akkor kétkomponensű műgyantűt, úgy hogy maximum flexszel lehetett volna levágni.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük