Szétolvadt Canon 6d – vagy bármilyen DSLR

Egy Canon tulajdonos furcsa problémával keresett meg – a 6d váz keresőjében elhomályosult a kép, majd amikor kivette az optikát, erős füstszagot érzett, a tüköraknában pedig égésnyomokat látott. Két darab 6d kamerája is volt – és rövidesen a másodikban is ezt tapasztalta (!).

BH4K1705 BH4K1707

Elhozta az egyik kamerát, hogy derítsem ki a hiba okát, illetve ha lehet, javítsam meg. Elektromos zárlatra gyanakodott.  

……………………………………………………………………………….

A váznak éppen azon a részén tulajdonképpen semmi olyan alkatrész sincs, ami zárlatot okozhatott volna. Ezt tehát kizárhatjuk.

De nézzük meg, mi történik egy tükörreflexes vázban (bármelyik márka bármelyik modelljénél!), amikor optika védőkupak nélkül kint hagyjuk a napon.  

Készítettem ehhez egy egyszerű vázlatot.

Szokványos fókuszolás egy végtelenben (vagy nagyon messze) lévő tárgyra

A tárgy képe ekkor a CMOS síkjában jön létre – azt viszont eltakarja a zárszerkezet, ráadásul előtte van a főtükör, ami a sugarakat a mattüvegre irányítja, a keresőben pedig éles kép látható. Az objektív ekkor a legkisebb távolságra található a CMOS síkjától.

infinite 2

 

Tárgy kis távolságra – legyen például 1 méterre a kamerától.

Ahhoz, hogy éles képet kapjunk, átfókuszoljuk a lencsét – vagyis az eddiginél nagyobb távolságra állítjuk a CMOS-tól.

A mattüvegen ebben az esetben is éles kép jelenik meg.

one_meter 2

 

Na de mi történik, ha az 1 méterre beállított optikával a gépet véletlenül a nap felé fordítjuk?

A nap a végtelenben van, az ő képét tehát az optika az először tárgyalt legrövidebb távolságra fókuszolja – ott viszont szerencsétlen esetben éppen egy fekete tárgy található: a tükör kerete, vagy a zárszerkezet műanyag kerete. Az pedig néhány másodperc után felmelegszik,füstölni kezd és elolvad. Hogy ez nem csupán elméleti fejtegetés, annak az interneten is utána lehet nézni, meg aztán elég sok gépet kaptam már eddig is, aminek a zárszerkezet fedőlemezén ott voltak a forrasztópáka nyomához hasonlító égésnyomok.

sun_infinite 2

 

A javítandó gépnek szerencsére elendő volt megtisztítani a tüköraknáját, a képeken nem látszott semmi. (Az ügyfél egyébként nem volt elégedett, ő azt szerette volna, ha a gépen egyáltalán semmi sem látszik.)

6d melted after repair

Nos, a legszebb megoldás természetesen a tükör cseréje, ahhoz viszont teljesen szét kell szerelni a vázat, a tüköraknát, majd összeszerelés után újra be kell állítani az autofókusz rendszerét. Ezt pedig a saját gépemen is csak akkor végezném el, ha volna szervizszoftverem hozzá. A költségekről nem is beszélve.

 

Szóval, ha legközelebb a napon használod a géped, mindenképpen tedd fel az optika védőkupakját. Nem játék.

Kategória: 6d, Canon váz | A közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük