Nem Canon – SSD beépítés

Nnna, már túl vagyok rajta, de hátha más is belefut ugyanebbe. HDD csere SSD-re, 64 bites Windows 7 alatt, úgy, hogy az  eredeti HDD egy caddy-ben a DVD helyére kerül. A HDD-n kismillió program, nem szerettem volna újra nulláról telepíteni. A rendszert és az adatokat külön szoktam tartani, C illetve E partíción – ez most egészen jó ötletnek bizonyult.

Csak olyan SSD-t vegyél, amihez a gyártója mellékeli a migrációs programot. A saját gépemben ilyen van, egy Samsung. A cégesbe viszont egy Kingston kerül – ehhez külön kellett volna megvásárolni…

Elővettem a már régen bevált Easeus Partition Mastert – ez nem tud ilyet, viszont szintén az övék a Easeus Todo Backup, amivel már elvileg lehet HDD-t klónozni SSD-re. Hát lehetni lehet, csak éppen nem indult el.
Egyébként a klónozás során be kell pipálni azt, hogy SSD-re optimalizáljon, illetve azt, hogy Sector by sector legyen a klónozás. Na meg azt, hogy utána legyen aktív a partíció.

A program futatható úgy, hogy a c: lemez még a HDD, beteszed a CD helyére az SSD-t, elindítod a klónozást. Két partíció van, az egyeik rendszerfájlokat tartalmaz, előbb azt, majd a “rendes” C partíciót.

Utána átteszed az SSD-t az addigi HDD helyére, indítasz… és nálam kiírta, hogy nincs bootmgr  (vagyis bootmanager program). Egy kis (kurva sok) idő, valamint 2 újabb klónozás után rájöttem, hogy akkor azt a bootmgr-t kellene megoldani. És akkor segített a windows oldala: be kell tenni egy rendszerhelyreállító lemezt, azt elindítani, majd amikor megtalálja a létező windows telepítést, felajánlja a javítást. Közben úgy kétszer újraindult, de megcsinálta.

Utána még azért szükség volt a Easeus partíciós programra is, mert a HDD-k betűjelét azét át kellett írni, nevet adni nekik stb, hogy a programok ugyanott keressék a régi fájlokat.

És most nagy az öröm, mert működik 🙂

 

Kategória: Egyéb | A közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük