18-55 non-IS – akkor most egyszerű javítani vagy sem?

Persze, persze, a világ legolcsóbb, megvetett zoomoptikája, a “kitobi”. Ha elszakad benne a blendekábel, 2 dollárért lehet hozzá vásárolni másik kábelt, a Youtube-on meg biztosan van javítástechnológia.

Azért nagyon ne csodálkozz, ha összeszerelés után ilyen képe lesz:

IMG_0783

Hát ez elég siralmas.

A magyarázat egyserű: a kábelcseréhez szét kell szedned két olyan lencsetagot, amelyeket gyárilag állítanak be koaxiálisra. Annak az esélye, hogy véletlenül sikerüljön… Persze nem nulla. Úgy 1% esélye biztosan van.

Így néz ki a két lencsetag még egybeépítve. 

image

Így pedig külön.

(ezt a két fotót Aquaworld-től vettem kölcsön)

image

A három csavar kiépítése után azonnal látni fogod, hogy a csavarok kicsit lazán vannak a furatban – más pozícionálás pedig nincs.

A beálítás nagyon egyszerű (csak időigényes): össze kell raknod, majd tesztfotó egy nagyon kontrasztos fehér háttér előtt álló fekete tárgyról  (fénycsövön fekete szigetelőszalag), majd képkiértékelés. A CA-nak (a kontúrok elszineződésének) szimmetrikusnak kell lennie.

Addig kell állítgatnod a lencsetgot, míg eléred a lehető legjobb beállítást. Közben minden beállítás után Tesztfotó.

Ilyen lett:

IMG_0807

Szerintem a második fotó önmagáért beszél. A beállítás viszont akár 1 órát is igénybe vehet.….

Egyébként szét sem kell szedni ehhez az optikát. Nemrégen kaptam egy 550d vázat azzal, hogy minősíthetetlen a képe. Mindenesetre az optikát is elkértem. Soha nem volt szétszedve, és a tulajdonos szerint soha nem esett le. (az illusztrációk egyébként azzal készültek, igen borzalmas voltjavítás előtt – ráadásul az 550d tesztelése során rájöttem, hogy a korábban saját magam részére megjavított 18-55 USM pontosan ilyen rosszul működik ….

Kategória: Egyéb | A közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük