Lítium-ion akkumulátorokról – ha jót akarsz röhögni

Az Index http://forum.index.hu/Article/showArticle?t=9116329&la=128469824 Canon Adok-veszek fórumán szó volt arról, hogy valaki teljesen lemeríti afényképezőgépben a lítium-ion akkut, és hogy ez mennyire ártalmas dolog.

Nos, azért nem az, mert a vázban lévő elektronika ezt nem engedi meg, ezért írtam ezt:

ruzsajanos 2014.01.02 21:23:44 ©
120907

OFF: Elég rosszúl teszed, ha így használod őket, akárki gyártotta. Li akkumulátoroknak nem teszel jót a teljes lemerítés.
(ez volt az eredeti kérdésben, erre válaszoltam az alábbiakat)

Fényképezőgéppel ezt nem is lehet megtenni. Amit mondasz, igaz lenne egyetlen LiIon cellára, amilyen pl a zseblámpákban van.

A fényképezőgépek általában 2 cellát használnak, amelyek nem egyszerűen sorba vannak kötve, hanem a kapcsokra egy elektronika köti rá őket, a két cella pedig erre az elektronikára van rákötve.

Az akkuk egy része emiatt fel sem robbantható, mert ha rövidre zárod, a belső elektronika letiltja. Amúgy itt van a nagy különbség az eredeti és az utángyártottak között: az utángyártottak egy részénél a kis elektronikán túl nagy fezsültség esik (mondjuk, 0,2 volttal több). A váz mindig figyelei az akku töltöttségét, és amikor az elér egy kritikus minimumot, kikapcsolja a fényképezőgépet. Ekkor az akkuban még bőven van energia.

Ha az akku egy olyan utángyártott, aminek nagyobb a feszültségesése, akkor hiába van a cella nagyobb fszültségen (tehát bőven feltöltve), a váz kimerültnek érzi.

Amikor egy akkura ráírják a kapacitását mAh-ban, akkor azt a gépben soha nem tudod kivenni, csak kb a felét, mert akkor már nem elég a feszültségszint.

Vagyis még az sem biztos, hogy kamu, amikor az utángyártott akku 2100 mAh szerepel, az eredetin meg 1390 mAh, és mégis a gyári eredeti működik tovább – magyarázatát lásd fentebb.

Eddig nem sikerült nyomára akadnom, hogy milyen kapcsofeszültség mellett gondolják a gyárak a kapacitás meghatározását….

De a lényeg: gépben üzemszerű használat mellett egyszerűen nem tudod lemeríteni nullára az akkut. Ha mégis, akkor például a vázban lévő zárlat miatt – mint a tegnap javított 7d.

https://camerarepair.hu/canon-7d-keresd-a-csavart/

 

 

Gondoltam, utánanézek a kapacitás mérésének, a neten ugyebár rengeteg okos dolog van…

És akkor rátaláltam erre a gyöngyszemre:

http://www.lipohobby.com/article-198.html

Figyelem, ez TOTÁLIS BAROMSÁG, az elejétől a végéig. Egy akkumulátor (vagy elem) kapacitását normálisan úgy határozzuk meg, hogy adott áramerősséggel (amit egy ellenállással, vagy speciális elektronikával állítunk be) terheljük, mindaddig, amíg a kapocsfeszültsége adott érték alá csökken. Ezután az adott áramerősség és a kapott időtartam szorzata adja az akku kapacitását amperórában vagy éppen milliamperórában. A méréshez tehát meg kell mondanunk, mennyi a terhelőáram, illetve mennyi a megengedett minimális kapocsfeszültség.

A belinkelt cikk szerint az ampermérőt gyakorlatilag nulla terhelőellenállássl zárlatban tesszük rá az akkura.

Technika

És akkor egy kis valódi technika – e ez már inkább csak azoknak, akik elektronikából haladók:

Itt van 2 lehetséges megoldás 2 darab sorba kapcsolt Li-ion akku töltés és kisütés közbeni védelmére.

Valami ilyesmi van a fényképezőgépek akkumulátoraiban is. Jól látható, hogy a 2 cellából álló telep kimenő feszültsége valamivel (tized voltokkal) kisebb lesz, mint a cellafeszültségek összege, mivel a cellákkal sorba van kötve két FET, illetve az azokban lévő dióda. Töltéskor az egyik FET ellenállása és a másik FET diódája van sorba kapcsolva, kisütéskor pedig a másik ellenállása és az egyik diódája. Márpedig egy Schottky diódán is esik 0.2 – 0.3 volt. Ha egy utángyártott cellában kicsit más karakterisztikájú dióda van, már meg is van az “elveszett” akkukapaciás magyarázata.

Egy ilyen módon összeállított akkumulátorteleppel viszont nem lehet sem tüzijátékot okozni, sem gépet felrobbantani – elvileg töltés és kisütés esetén is védve van túláram ellen.

A két cella középleágazása is bemegy az IC-be – azzal valósítják meg a cellák kiegyensúlyozott töltését – tehát mindkettő azonos kapocsfeszültséget fog kapni töltéskor.

Seiko Instruments

http://datasheet.sii-ic.com/en/battery_protection/S8232_E.pdf

image

ONSEMI

http://www.onsemi.com/pub_link/Collateral/LV51132T-D.PDF
image

Ha valaki többet tud a témáról, ossza meg velünk.

Kategória: Egyéb | A közvetlen link.

1 Response to Lítium-ion akkumulátorokról – ha jót akarsz röhögni

  1. C0ny szerint:

    Normal üzemben mindkét FET nyitva van, így nem kell számolni a Schottky diódán eső feszültséggel.
    Az eltérést a jó és a gyenge minőségű pack-ok közt inkább maguk a cellák (nagyobb belső ellenállás), illetve a FET-ek bekapcsolt állapotban is létező csatornaellenállása okozhatja.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük