Amikor a csavar kereszthornya eltűnik

Ezt általában két dolog okozza: nem fejtettem ki elég axiális erőt a csavarás közben, vagy túl puha anyagból készült a csavar feje. Tetézi ezt persze, ha történetesen beragasztott csavarral van dolgunk.

70_200_0006 

Ilyenkor két lehetőség marad: kifúrni a csavart – ez soha nem egyszerű, mert a csavar van keményebb anyagból (acélból), a körülötte lévő anyag pedig sokkal puhább alumínium-ötvözetből. Vagy félre megy a furat, vagy sikerül lefúrni a fejét – de ott marad a végérvényesen beszorult csonk. Lehet még fúrósablont gyártani acélból, meg cifrákat káromkodni, de nem egy elegáns megoldás.

Elegánsnak mondjuk a második sem nevezhető: van egy kiváló (kínai gyártmányú) miniatűr modellező fúrógépem. Kicsi, de erős: 130 W a teljesítménye (230 voltos betáplálásról – pl. a Conradból érdemes ilyet venni). Ehhez vannak különféle kis csiszoló és vágótárcsák. Egyébként azóta van, hogy egyszer nem tudtam kiküzdeni egy csavart. És akkor szépen abbahagytam a szerelést, és elballagtam a boltba. 9000 forint plusz 3 óra.

A művelet előtt az optikát (vázat) gondosan be kell burkolni – a szétrepülő fémrészecskék nagyon veszélyesek és mivel kicsit, bárhová bejutnak. A leragasztás mellett be szoktam tekerni az egészet folpackba.

70_200_0005  IMG_5970

Íme a végeredmény! Nem nagyon szép, de működik, egy hagyományos nagyobb méretű egyenes csavarhúzóval simán bontható a csavar. Üdvözlöm a Canon technológusait… (Tudniilik ez általában az egyedi csavaroknál történik, a “rendes” csavarokat mángorolják, azoknak általában keményebb az anyaguk.)

70_200_0009

Kategória: Egyéb | A közvetlen link.

1 Response to Amikor a csavar kereszthornya eltűnik

  1. Balis szerint:

    Egy Canon Reflex 500mm-es objektív hátsó Fd csatlakozását akartam levenni nemrég, hogy majd EF-re alakítsam. Ez 3db kicsi hernyó és 3db + 1db valamivel nagyobb fejes csavart jelentett. A kicsiket én “bontottam” (egy ment nehezen, de így is 2 csavarhúzó görbült el), a többi meg se mozdult, azokat csak a fotójavító ismerősöm tudta kitekerni. Tényleg jól meghúzzák őket!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük